Ole Spania !! Alo Romania !!

Ole Spania !! Alo Romania !!

Ole Spania !! Alo Romania !!

📅05 October 2016, 10:28

Duminica, 29 Septembrie 2013, Circuito Permanente de Jerez aflat in apropierea orasului spaniol Jerez de la Frontera a fost gazda “ Gran Premio Iveco de Aragon”, etapa a 14-a din Campionatul Mondial de motociclism.

Peste 60.000 de spectatori, trei clase, trei podiumuri, opt din cei noua piloti aflati pe podium au fost spanioli, la Moto3 si Moto 2  – podiumuri integral spaniole,  doar la Moto GP pe locul trei a fost nimeni altul decat Valentino Rossi.

valentino_rossi

Ce se intampla in Spania ?? De unde acest adevarat “rezervor”de talente, ce atractie exercita motociclismul international de inalta performanta, cum sunt atrasi tinerii spanioli catre sporturile cu motor? Exista o “reteta” pe care nu au descoperit-o francezii, englezii, germanii, italienii ?? Cred ca o explicatie ar fi interesul copiilor si tinerilor pentru tehnica si vehicule cu motor dar, iarasi cred, ca pe langa sprijinul financiar si moral al familiei este si o puternica implicare si sustinere din partea sponsorilor, chiar a unor comunitati locale, fanilor si spectatorilor, cei care in fiecare etapa traiesc din plin in tribune emotii care nu pot fi explicate decat printr-un singur cuvant: pasiune !

In directa concurenta cu fotbalul sporturile cu motor cer rabdare, competenta tehnica si manageriala, pregatire fizica si psihica la inalt nivel, toate insa nefiind posibile fara BANI ! Sponsorii, partenerii, media, federatiile sportive nationale, probabil si facilitatile acordate celor direct implicati in sporturile cu motor, toate adauga trepte pentru accesul unui tanar spre performanta si un posibil loc pe podium.

Din pacate Romania este de multi ani undeva intr-o zona “gri” care deocamdata nu trezeste interes pentru marii actori din lumea dinamica a sporturilor cu motor.

Cine sau ce este de vina ?? Ce trebuie sa facem ca sa iesim odata din starea in care suntem acum??

Ole, Spania !!  Alo, Romania !!

 

Gheorghe Eliad

APSR/ AIPS