Sport si Tehnica – o altfel de cultura !

Sport si Tehnica – o altfel de cultura !

📅04 October 2013, 09:21

Sportul şi tehnica sunt domenii dinamice ale activităţilor umane şi oferă posibilitatea socializării pentru un mare număr de persoane cu vârste şi ocupaţii diferite.

De ce “Sport şi tehnică” ?

Răspunsul este simplu – sportul nu poate fi separat de tehnică cu tot ceea ce înseamnă ea iar tehnica este ”parteneră” de foarte mulţi ani în sport – pregătirea şi antrenamentele sportivilor, comunicarea şi mediatizarea rezultatelor, organizarea şi desfăşurarea evenimentelor sportive sau a celor care includ sportul şi multe altele.

De ce  “O altfel de cultură”  ?

Privind în mod realist se poate spune că cele doua componente ale culturii pe care le-as numi  cea umanistă şi cea tehnică se află intr-un oarecare dezechilibru privind înţelegerea, percepţia şi aprecierea din partea noastră.  Pictura, arhitectura, baletul şi dansul, teatrul, literatura, filmul, radioul, televiziunea şi nou-apărutul mediu online, toate sunt componente ale culturii umaniste, prezente constante în societatea umană şi implicate puternic în viaţa socială. Tehnica este unul din pilonii de bază ai dezvoltării societăţii dar majoritatea dintre noi acceptam tehnica ca pe ceva normal fara sa intelegem ca poate fi integrata intr-o altfel de cultură – cultura tehnică.

Relaţia între sport şi tehnică se înscrie în acelaşi concept pentru că dezvoltarea sportului în ansamblul său a fost, este şi va fi în strânsă legatură cu dezvoltarea tehnicii şi aplicarea ei în domeniile incluse în sport. Echipamentele, îmbrăcămintea şi încălţămintea, metodele de antrenament, medicina, comunicaţiile, media, infrastructura sportivă – stadioane, piste de concurs, clădiri la care se adaugă vehiculele sportive, firme si companii, personalităţi, invenţii şi inventatori, evenimente, competiţii sportive si lista poate fi continuată pentru că practic nu există domeniu sportiv sau conex sportului în care tehnica să nu fie prezentă.

Tehnica este prezentă si in sport dar oare o înţelegem ?

 

Gheorghe Eliad

APSR / AIPS