Putere de 1100 CP, greutate de 803 kg, raport greutate / putere cu o valoare incredibila -729 g/CP, acceleratie fulminanta – 200 km/h in doar 5 secune – acestea sunt pe scurt principalele caracteristici ale unei masini care, singura, a dus in 1974 la modificarea unui campionat de viteza pe circuit.
Numele: Porsche 917-30. Locul “faptei”: campionatul CAN-AM (desfiintat intre timp) care se desfasura pe circuite din Canada si Statele Unite. Pana in anul 1971 cursele CAN-AM au fost dominate de echipa Mc.Laren, masini cu motoare Chevrolet dar odata cu editia din anul urmator etapele CAN-AM au inceput sa fie castigate de masinile firmei Porsche. In dorinta de a-si asigura suprematia in aceste intreceri care, evident, intarea pozitia pe piata vanzarilor de masini sport pe continentul american, firma germana a pregatit pentru sezonul 1973 o “arma” destinata eliminarii oricaror pretentii ale celorlalti competitori la victorie.
O privire asupra acestei creatii de exceptie ne arata gradul de perfectiune atins de aceasta adevarata « bijuterie » tehnica:
– motor central, capacitate cilindrica 5374 cmc,12 cilindri opusi, 4 axe cu came, 3 pompe de benzina electrice, injectie benzina, 2 turbocompresoare actionate de gazele de esapament (cate unul pentru fiecare grupa de cilindri), aprindere electronica dubla;
– putere maxima (limitata) – 1.100 CP la o turatie de 7800 rpm;
– greutatea motorului -280 kg (aprox.35 % din greutatea totala a masinii !), biele din titan, cilindrii realizati din aluminiu cromat;
– ungere cu carter sec, o pompa de ulei si sase pompe pentru aspiratia uleiului din baie;
– ambreiaj uscat cu 3 discuri, cutie de viteze cu 4 trepte (!) si un radiator special de ulei;
– punte spate fara diferential , arcuri elicoidale din titan;
– performante: 0-100 km/h in 2 (!!) secunde, 0-200 km/h in doar 5 secunde, viteza de 300 km/h fiind atinsa dupa 15 secunde, 163 km/h in viteza I-a, 208 km/h in a II-a, 262 km/h in a III-a si 325 km/h in a IV – a.
Datorita pneurilor foarte late, lipsei diferentialului si repartitiei judicioase a maselor in special pe puntea spate,”patinarea” rotilor in cazul unui demaraj violent se producea doar in treapta I-a . Condusa de pilotul american Mark Donohue – disparut, din pacate, in urma unui accident, PORSCHE 917-30 a reprezentat “arma absoluta” pe care firma germana a folosit-o in cursele de viteza din CAN-AM. Temandu-se de o eventuala lipsa de spectatori in perspectiva unei monotonii privind ocuparea locului I, organizatorii acestui campionat au modificat in secret regulamentul interzicand inscrierea masinilor cu turbocompresor si eliminand practic aceasta extraordinara masina. Cum pentru orice fapta exista si o rasplata pe masura, campionatul CAN-AM nu a mai supravietuit decat foarte putin fiind desfiintat in urmatorii ani.
Sa fi fost o “razbunare” intarziata a “armei absolute” ?
Gheorghe Eliad
APSR / AIPS
No Comments Yet!
You can be first one to write a comment