Patru roti, un cadru, un motor, un volan – cam asa ar putea fi definit un kart dar intr-o expresie si mai simpla un kart poate fi asemanat cu ”un motor pe roti”.
Kartingul are si el o legenda care spune ca niste piloti militari americani dornici de a-si ocupa timpul cu ceva practic au montat un mic motor pe un cadru din tevi, au atasat patru roti si o mansa de avion si i-au spus mai mult in gluma ”Go Kart!”.
Legenda are probabil un sambure de adevar dar in 1956 un american, Art Ingels, a continuat „gluma” pilotilor si a inventat kartul – cadru din tevi, motor de la o motocositoare, patru roti, un mic volan si iata – Go Kart a iesit in lume !
Realitatea este ca aceasta mica masinuta a trecut prin mai multe etape de dezvoltare la fel ca sportul respectiv, kartingul, ambele intr-un continua si dinamica evolutie menite sa le faca mai spectaculoase, mai sigure si, cu referire la karturile electrice, mai prietenoase cu mediul.
Kartingul romanesc are istoria lui care incepe undeva prin anii ’60 cand a fost realizat un fel de kart de catre boberii care intentionau sa isi continue antrenamentele in extra-sezon. Tehnica – motor de motocicleta IJ-350 cmc, roti de motocositoare. Urmatorul kart a fost realizat de un grup de entuziasti de la intreprinderea Semanatoarea, roti de roaba (garantate pana la … 10 km/h) si motor de motocicleta CZ 175 cmc, primele concursuri avand loc pe strada Campina (actuala Canstantinescu) din cartierul Domenii.
Inceputul kartingului romanesc poate fi considerata perioada 1969-1970 odata cu aparitia celor doua karturi realizate de Ion Bobocel – aceleasi roti de roaba dar cu motoare romanesti – Mobra, karturi pe care au alergat, printre altii, Ionut Bobocel, Catalin Minovici, Radu Grozea, Ioan Olaru. Ultimii doi, indemnati de Ion Bobocel, l-au contactat pe profesorul Mircea Eron Ionescu de la liceul ”Ion Neculce” din Bucuresti impreuna cu care au pus bazele unui mic „nucleu” de karting la Asociatia Sportiva „Semanatoarea”.
In 1971 a luat nastere ASKALIN – Asociatia Sportiva de Karting – Liceul Ion Neculce, numele fiind ales de „nasii” sai – Prof. Ionescu, Ioan Olaru si Radu Grozea. In aceeasi perioada kartingul a demarat si la Universitatea din Brasov prin eforturile unui entuziast si mentor al multor generatii de kartisti si automobilisti – regretatul Dumitru „Bebe” Telescu
Gheorghe Eliad
APSR / AIPS
No Comments Yet!
You can be first one to write a comment