Campbell

Campbell

Campbell

0 comments 📅30 October 2016, 10:51

In dorinta permanenta de a stabili noi recorduri la sol, pe apa sau in aer omul a avut si are doi adversari redutabili – timpul si destinul. Daca timpul poate fi uneori invins datorita tehnicii destinul a ramas in continuare o mare necunoscuta care se “joaca” cu dorintele, sperantele si, uneori, cu viata temerarilor.

malcolm-campbell-1885 donald-campbellIn prima jumatate a secolului trecut numele Campbell era sinonim cu recorduri de viteza la sol si pe apa, Malcolm – tatal si Donald – fiul reprezentand cum nu se poate mai bine justificarea expresiei “sangele apa nu se face “. Malcolm a stabilit numeroase recorduri de viteza, demne de mentionat fiind cel terestru din 1935 – 484,818 km/h si cele pe apa din 1938 si 1939 – 210 si respectiv 228,010 km/h. Aceste recorduri aveau doua lucruri in comun – purtau “semnatura” Campbell si au fost stabilite cu ajutorul unei … pasari albastre, mai exact “Blue Bird”, numele unei piese de teatru ales de Malcolm Campbell pentru vehiculele sale de record.

Unii dintre cei angrenati in stabilirea de recorduri de viteza au disparut in urma unor tragice tragice dar Malcolm Campbell s-a stins din viata la o varsta inaintata,  linistit si convins ca, ascultandu-i sfatul, tanarul Campbell nu va intra in aceste riscante competitii. Faptul ca Donald nu avea o constitutie fizica deosebita, suferea de inima si fusese nevoit sa intrerupa cursurile unei scoli de aviatie din motive de sanatate au fost argumente care, intr-un fel, l-au convins pe batranul Campbell ca fiul va sta departe de lumea recordurilor.

In 1950 un american, Sayers, a stabilit un record de viteza pe apa de 257,960 km/h doborand recordul lui Malcolm Campell din 1939, lucru de neacceptat pentru Donald care, ferm convins ca recordurile de viteza trebuie sa apartina Angliei, a readus la viata batrana “Blue Bird” mostenita de la tatal sau si s-a pregatit pentru un nou capitol al recordurilor de viteza semnate Campbell.
donald-campbell-bluebird
Primele recorduri atacate au fost cele pe apa – 1955 – 325,553 km/h (viteza medie), din nou in 1955 – 347,900 km/h, 1956 – 362,730 km/h, 1957 – 384,730 km/h, 1959 – 418,990 km/h, 1964 – 444,615 km/h, 1964 – record terestru 648,728 km/h – “Blue Bird” cu turbina, toate demonstrand vointa, curajul si persevereanta cu care Donald Campbell a urmarit sa pastreze “monopolul” recordurilor de viteza pentru tara sa, o splendida demonstratie de patriotism.

Aminteam de curaj – un singur exemplu este edificator: devenit recordman absolut pe apa Donald a atacat si recordurile de viteza la sol construindu-si cu mari eforturi financiare un vehicul de record numit, nu se putea altfel, “Blue Bird”, cu care vine in Statele Unite pe pista de record de la Boneville. Prima tentativa de record terestru s-a soldat cu un esec care putea sa-l coste viata pentru ca, dezechilibrata de o rafala de vant, “Blue Bird” a “decolat” si s-a zdrobit la impactul cu solul, pilotul scapand ca printr-o minune cu viata dar cu rani destul de grave. Chiar de pe patul de spital Donald Campbell a declarat ca nu va abandona, lucru care s-a si intamplat in 1964 cand a stabilit recordul de viteza la sol de 648,728 km/h.

Accidentul de pe pista din Boneville a fost un semn al destinului care insa nu il va ierta a doua oara pe temerarul englez.

Gheorghe Eliad

APSR / AIPS

No Comments

No Comments Yet!

You can be first one to write a comment

Leave a comment