Amedee Gordini

Amedee Gordini

Amedee Gordini

0 comments 📅17 November 2016, 18:48

Matematic vorbind 285 este de doua ori 140 dar daca ne referim la unul din motoarele Renault Gordini se poate pune o egalitate: 140 = 285, altfel spus greutate de 140 kg si putere de 285 CP obtinuti printr-o „magie” tehnica.

Aceasta a fost realizarea de exceptie a unui „vrajitor” de motoare, Amedee Gordini, care in anii ’70 a imbunatatit performantele unui motor de 2 litri care, montat ulterior pe masini de curse, a adus pentru Renault rezultate notabile in raliuri si pe circuitele de viteza. Experienta si munca laborioasa a lui Gordini s-au concretizat in urmatoarele caracteristici tehnice:

motor Renault, cilindree 2 litri, 6 cilindri in V, alezaj 86 mm / cursa 57,3 mm (motor „superpatrat”);

raport de compresie 11,4:1;

putere 290 CP (redusa la 285 CP) / 9800 rpm;

greutatea motorului 140 kg.

Gordini-02Motorul Renault Gordini avea alimentarea prin injectie de benzina, aprindere integral electronica care permitea atingerea unei turatii maxime de 11.000 rpm, doua chiulase din aluminiu, patru arbori cu came – cate doi pe fiecare chiulasa, actionare prin curele dintate, admisia si evacuarea cu patru supape / cilindru – 2 admisie, 2 evacuare, in total 24 de supape.

Motoarele modificate si imbunatatite de Gordini s-au regasit si pe unele masini de strada dar in special pe cele de curse – R8Gordini a fost doar una dintre ele cu participari inclusiv in campionatele din Romania. Federatia franceza de specialitate (FFSA) a infiintat chiar o competitie speciala – Cupa Gordini – in care erau inscrise celebrele atunci Renault 8 Gordini – albastre cu doua dungi albe care inconjurau caroseria.

Renault a devenit proprietarul marcii Gordini in 1969 iar aceasta relatie a adus pe traseele si circuitele de concurs masini deosebite in special sub raportul kg / CP, masini care s-au „duelat” in multe etape de campionate nationale si internationale, „duetul” Renault – Gordini demonstrand calitati si caracteristici de exceptie.

Simca, marca franceza disparuta de mai multi ani a fost atinsa si ea de mana „vrajitorului” Gordini dar cele mai importante realizari au fost cu Renault care a readus la viata in ultimii ani acest simbol al performantei tehnice.

Amedee Gordini (23 Iunie 1899 – 25 Mai 1979) a fost supranumit „vrajitorul” (motoarelor). Nascut in Ialia Gordini a emigrat in Franta si a trecut prin trei etape importante – pilot de curse, patron de echipa si constructor de motoare. In 1953 a primit inalta distinctie „Legiunea de Onoare”.

 

Gheorghe Eliad

APS / AIPS

 

No Comments

No Comments Yet!

You can be first one to write a comment

Leave a comment