Yamaha – Saarinen, campionii din 1972

Yamaha – Saarinen, campionii din 1972

Yamaha – Saarinen, campionii din 1972

0 comments 📅02 November 2016, 10:29

Campion mondial la clasa 250 cmc, vicecampion mondial la 350 cmc, titlul de “Campionul lunii Martie – 1972” acordat de Academia Sporturilor din Franta – primul pilot moto din lume cu aceasta distinctie, Jarno Saarinen putea sa aduca si mai multe victorii pentru tandemul pe care l-a format cu Yamaha dar acel necunoscut care se numeste “Destin” a hotarat altfel.

Doar 27 de ani a durat “traiectoria” celui care a fost considerat cel mai talentat motociclist ai anilor ’70 – finlandezul Jarno Saarinen. Nascut in 1946 in orasul Turku, sudul Finlandei, Jarno a urmat cursurile Politehnicii obtinand diploma de inginer in 1970, anul de debut si in competitiile moto de prima clasa cu participari la opt Mari Premii, clasare in sapte dintre ele, toate anuntand o ascensiune fulminanta spre cele mai inalte cote de performanta.
Rezultate firesti pentru un tanar care incepuse sa participe la concursurile moto la 17 ani – competitii pe gheata, la 19 ani devine campion national, continua cu alergarile pe gheata iar la 21 de ani trece la motociclismul de viteza pe circuit cu motociclete de 125 si 250 cmc. Calitatile fizice la care s-a adaugat o buna pregatire psihica au contribuit si ele la cele doua titluri de campion national, participarea la competitiile internationale fiind continuarea fireasca pentru o cariera inceputa atat de promitator. Prima participare a fost la 250 cmc pe circuitul de la Nurburgring, recunoscut ca unul din cele mai dificile datorita numeroaselor viraje si conditiilor atmosferice mereu schimbatoare care, impreuna, puneau la incercare pe majoritatea pilotilor. Necunoscand circuitul si avand impotriva sa o vreme total ostila Saarinen s-a clasat totusi pe locul 6, putini fiind cei care au dat atentie tanarului blond, o prezenta tacuta, total diferit de ceilalti piloti, rezultatele din urmatoarele mari premii anuntand ca a aparut o noua stea a motociclismului mondial.

Circuitele din Franta, Iugoslavia, Germania (RDG), Olanda, Belgia, Cehoslovacia au fost locurile in care Saarinen a avut clasari pe locurile 3 si 4 astfel incat la jumatatea campionatului avea deja suficiente puncte pentru a fi vicecampion mondial. In anul urmator, 1971, alearga pe motociclete Yamaha la clasele 250 si 350 cmc si pe un micut Kreidler la 50 cmc, motocicleta cu care se claseaza totusi pe locul 12 dar la cele doua clase si cu adversari cu nume “grele” – Giacomo Agostini, Phil Read, comportarea tanarului finlandez a fost mai mult decat onoranta, finalul campionatului aducandu- i locul 3 la 250 cmc si locul 2 la 350 cmc.
Aceste rezultate il aduc in atentia firmei Yamaha care il angajeaza ca pilot oficial punandu-i la dispozitie pentru sezonul 1972 motociclete de uzina iar Saarinen aduce pentru Yamaha o coroana de campion mondial la clasa 250 cmc si titlul de vicecampion la 350 cmc, anul 1972 fiind anuntat ca unul cu noi victorii si titluri mondiale. Incepe traseul de viitor campion cu victorii in Statele Unite – Daytona, Franta, Italia dar participarea la marele Premiu al Natiunilor de la Monza a insemnat sfarsitul pentru ca, angrenat intr-o busculada, Jarno Saarinen si-a continuat ascensiunea in eternitate lasand in urma amintirea unui sportiv si echipier de exceptie.
Enzo Trulli, tatal unui viitor pilot de Formula 1, fan al motociclistului finlandez, si-a numit fiul “Jarno” in semn de omagiu pentru cel care a insumat in mod stralucit cele doua calitati indispensabile pentru un campion – determinare si talent.
Gheorghe Eliad
APSR / AIPS

No Comments

No Comments Yet!

You can be first one to write a comment

Leave a comment