Viteza si eleganta pe grila de start

Viteza si eleganta pe grila de start

Viteza si eleganta pe grila de start

0 comments 📅12 October 2016, 11:56

Evolutia industriei auto

A inceput chiar de la prima aparitie a triciclului cu motor numit mai tarziu “automobil”,care, la randul sau, a dus la aparitia masinilor de curse, competitiilor auto si, pe cale de consecinta, a unei noi specii – pilotii de curse.

Cursele au reprezentat dintotdeauna o imbinare a performantelor tehnice si umane dar masinile de competitie actuale si-au pierdut nobletea si chiar frumusetea care produceau o adevarata incantare in randul spectatorilor prezenti la concursurile automobilistice din primele decenii ale secolului XX. Masinile de curse pe care unii dintre noi le numim “bunicute pe roti” s-au acoperit de glorie pe circuitele de viteza sau traseele de raliu, reusesc si azi sa atraga privirile tuturor si ne fac sa le privim cu admiratie chiar si dupa atatia ani. Constructiile actuale, excesiv de tributare tehnicii, aduc si mai mult in atentia noastra masinile anilor ’30 sau ’50 care, acum, ni se par mult mai “umane” si, intr-un fel, ne obliga sa apreciem munca si eforturile pentru proiectarea si  realizarea lor.  Restauratorii masinilor de epoca realizeaza un lucru extraordinar, munca lor ridicandu-se de multe ori la nivelul unei adevarate opere de arta si explica interesul, dragostea si simpatia cu care sunt intampinate la concursurile organizate peste tot in lume.

Un cunoscut pilot de curse disparut la fel ca multi altii in plina glorie sportiva – l-am numit pe regretatul Joachim Bonnier, nu a pregetat sa-si exprime sentimentele si a expus un monopost pe un perete din locuinta sa.

Inginerii, constructorii, pilotii si managerii de atunci s-au bucurat de atentie, au fost aplaudati si premiati, unii insa au ramas doar ca amintiri in articole din presa, filme si fotografii dar si prin automobilele si masinile de curse pe care le-au proiectat, construit si condus.

Oameni, masini, circuite, competitii, toate la un loc pot forma o adevarata biblioteca care sa ne ajute pe noi, tineri si adulti, sa “stim” si sa “cunoastem”, sa ne formam o atat de necesara cultura tehnica inclusiv in sportul auto.

(© photo: 1936 Donington British Trophy)

(28) – MASERATI 8 CM

Motor 8 clindri in linie, 2991,4 cmc, 220 – 240 CP/ 5500 rpm
Cutie de viteze – mecanica, 4 trepte
Greutate – 780 kg

(26) – ALFA ROMEO 8C 2300 MONZA

Motor 2336 cmc, 165 bhp (british horse power)/ 5400 rpm.
In Marele Premiu al Italiei din 1931 masinile Alfa Romeo 8C 2300 cu echipajele Nuvolari – Campari si Borzzachini – Minoia au ocupat primele doua locuri iar Alfa 8C 2300 a primit numele “Monza”.
Masina a obtinut mai mult de 50 de victorii avand la volan unii dintre pilotii celebri ai acelei epoci – Nuvolari, Campari, Borzacchini, Caracciola, Etancelin, Sommer.

 

Gheorghe Eliad
APSR / AIPS

 

No Comments

No Comments Yet!

You can be first one to write a comment

Leave a comment