Hidroavionul DORNIER Do-X

Hidroavionul  DORNIER Do-X

Hidroavionul DORNIER Do-X

0 comments 📅05 November 2016, 11:46

In anii interbelici hidroavioanele erau “pe val” atat ca evolutie constructiva si performante dar si ca activitati de transport pasageri, posta, activitati militare si tentative de record – traversarea Atlanticului fiind doar una dintre ele.

dornier-nycIn 1927 profesorul german Claudius Dornier (Claude-Claudius Honore Desire Dornier, 14 Mai 1884 – 05 Decembrie 1969) a finalizat un proiect care odata pus in practica va stabili doua recorduri – cel mai mare aparat de zbor si cel mai mare hidroavion din acea perioada. Proiectul a demarat in 1927 dar constructia a fost realizata in Elvetia deoarece prin Tratatul de pace de dupa primul Razboi Mondial se interziceau Germaniei astfel de activitati. Incercarile si testele au durat doi ani, 1929 fiind anul in care giganticul Do-X a decolat de pe suprafata apei cu aproape 170 de pasageri la bord depasind cu mult numarul de 100 stabilit prin proiect.

Constructia hidroavionului a fost realizata cu un singur corp central integral metalic care avea dublu rol – flotor si cabina pentru echipaj si pasageri, dimensiunile find impresionante: lungime 40 m, anvergura 48 m, inaltime 10 m, suprafata portanta a aripilor 454 mp, greutatea maxima la decolare 56.000 kg, 24 tone de combustibil stocat in rezervoare interne, propulsia asigurata de 12 motoare Siemens “Jupiter”, fiecare motor avea 520 CP, puterea totala 6240 CP. Performante – viteza maxima 210 km/h, distanta maxima de zbor 2800 km, autonomie 16 ore, cele 12 motoare au fost amplasate deasupra aripilor pentru nu fi deteriorate de apa, in special cea sarata, in timpul decolarii dar mai ales la amerizare.

Hidroavionul Dornier Do-X a fost construit doar in doua exemplare pentru aviatia italiana cu care s-au efectuat zboruri transaatlantice pana in Statele Unite.
Prototipul giganticului hidroavion parcat intr-un hangar in Germania a fost incendiat si distrus in timpul bombardamentelor din 1945.

Profesorul Dornier a proiectat si alte tipuri de avioane printre care Do 335 – Pfeil (Sageata), cel mai rapid avion de vanatoare cu motor cu piston din cel de-al II-lea Razboi Mondial, 686 – 763 km/h la o altitudine de 6500 m.

Do-X a fost o realizare cu mult inaintea timpului sau stopata din nefericire de la dezvoltare de conflagratia mondiala cunoscuta ca al II-lea Razboi Mondial in care au disparut sau au fost pierdute pentru totdeauna oameni, savanti, genii inca in formare, proiecte si realizari care puteau sa aduca mai repede progres si bunastare pentru societatea umana.

Gheorghe Eliad
APSR / AIPS

No Comments

No Comments Yet!

You can be first one to write a comment

Leave a comment