Rudolf Diesel

Rudolf Diesel

Rudolf Diesel

0 comments 📅21 October 2016, 09:50

Un cuvant – Diesel – adaugat la specificatia tehnica a unui motor semnifica diferentierea dintre tipul de aprindere, in acest caz “prin compresie” (MAC) fata de cea cu aprindere prin scanteie (MAS).

De ce Diesel? Simplu, acesta este numele celui care a inventat acest tip de motor, germanul Rudolf Diesel recunoscut ca atare chiar daca si alti inventatori au gandit si realizat motoare care foloseau principul compresiei pentru crearea lucrului mecanic – cel mai cunoscut fiind britanicul Herbert Akroyd Stuart.

rudolph_diesel_air_injection_diesel_engineNascut in 1872 Rudolf Christian Karl Diesel a manifestat inca de tanar un interes deosebit pentru tehnica iar la 25 de ani a realizat primul motor care folosea comprimarea puternica a amestecului carburant motorina + aer pentru aprindere si realizarea de lucru mecanic – Patent 67207 / 27 Februarie 1892. Specificatiile tehnice – un cilindru, patru timpi, racire cu aer, 14,7 kW (20 CP)/172 rpm, au aratat ca acest motor este revolutionar in principal datorita cuplului mare la turatii joase si folosirea unui combustibil mai sigur in depozitare – motorina, solutii de care inginerii si proiectantii aveau nevoie pentru a creste in special eficienta transporturilor navale. Noul motor a atras imediat atentia militarilor din tarile considerate adevarate puteri maritime, Anglia si Germania fiind interesate in special pentru dezvoltarea noii arme – submarinul, ambele intrand intr-o adevarata concurenta in achizitionarea drepturilor de a produce acest motor. Rudolf Diesel, la fel ca alti inventatori, dorea insa ca inventia lui sa fie folositoare tuturor fapt ce i-a atras critici aspre din partea Imparatului Wilhelm al II-lea care l-a acuzat de tradare.
Anglia, tara care la acea vreme avea cea mai importanta flota, a cautat sa il atraga propunandu-i infiintarea unei firme – Consolidated Diesel Engine Company – cu Diesel prim consilier, lucru considerat un afront greu de suportat pentru autoritatile germane, Rudolf Diesel fiind considerat un adevarat pericol fata de care trebuiau adoptate masurile corespunzatoare. In 29 Septembrie 1931 Diesel pleaca in Anglia pentru a participa la o sedinta a firmei la care era consilier, anunta acest lucru colaboratorilor sai si se imbarca pe vaporul “Dresden” impreuna cu inginerul Luckman cu care isi imparte prima seara in restaurantul navei, stewardul care aducea micul dejun in dimineata urmatoare gaseste insa cabina goala, patul pregatit si totul aranjat ca pentru odihna. Rudolf Diesel a disparut in mod misterios dar peste 15 zile a fost pescuit cadavrul unui barbat cu o rana puternica la cap, recunoscut cu greu ca fiind inginerul Diesel. Lucru curios, Diesel nu figura pe lista pasagerilor cu toate ca urcase la bord si ocupase cabina cu numarul 18.

Dresden_1915Asasinat, sinucidere, accident – nu s-a aflat niciodata dar cel mai probabil agenti ai serviciului secret german au primit ordin sa-l impiedice cu orice pret sa ajunga in Anglia.

Motorul Diesel si-a adus o contributie importanta la dezvoltarea transporturilor, cele navale pentru inceput iar dupa aceea si a celor rutiere, perfectionarile care i se aduc permanent inclusiv in sportul auto demonstrand ca sclipirea geniala a celui care a fost Rudolf Diesel este mereu in actualitate.
(va continua)

 

Gheorghe Eliad
APSR / AIPS

No Comments

No Comments Yet!

You can be first one to write a comment

Leave a comment