Karting – pasiune fara varsta!

Karting – pasiune fara varsta!

Karting – pasiune fara varsta!

0 comments 📅10 October 2016, 10:28

Patru roti, un cadru, un motor, un volan – cam asa ar putea fi definit un kart dar intr-o expresie si mai simpla un kart poate fi asemanat cu ”un motor pe roti”.

Kartingul are si el o legenda care spune ca niste piloti militari americani dornici de a-si ocupa timpul cu ceva practic au montat un mic motor pe un cadru din tevi, au atasat patru roti si o mansa de avion si i-au spus mai mult in gluma ”Go Kart!”.

Legenda are probabil un sambure de adevar dar in 1956 un american, Art Ingels, a continuat „gluma” pilotilor si a inventat kartul – cadru din tevi, motor de la o motocositoare, patru roti, un mic volan si iata – Go Kart a iesit in lume !
Realitatea este ca aceasta mica masinuta a trecut prin mai multe etape de dezvoltare la fel ca sportul respectiv, kartingul, ambele intr-un continua si dinamica evolutie menite sa le faca mai spectaculoase, mai sigure si, cu referire la karturile electrice, mai prietenoase cu mediul.

go_kart_02

Kartingul romanesc are istoria lui care incepe undeva prin anii ’60 cand a fost realizat un fel de kart de catre boberii care intentionau sa isi continue antrenamentele in extra-sezon. Tehnica – motor de motocicleta IJ-350 cmc, roti de motocositoare. Urmatorul kart a fost realizat de un grup de entuziasti de la intreprinderea Semanatoarea, roti de roaba (garantate pana la … 10 km/h) si motor de motocicleta CZ 175 cmc, primele concursuri avand loc pe strada Campina (actuala Canstantinescu) din cartierul Domenii.
Inceputul kartingului romanesc poate fi considerata perioada 1969-1970 odata cu aparitia celor doua karturi realizate de Ion Bobocel – aceleasi roti de roaba dar cu motoare romanesti – Mobra, karturi pe care au alergat, printre altii, Ionut Bobocel, Catalin Minovici, Radu Grozea, Ioan Olaru. Ultimii doi, indemnati de Ion Bobocel, l-au contactat pe profesorul Mircea Eron Ionescu de la liceul ”Ion Neculce” din Bucuresti impreuna cu care au pus bazele unui mic „nucleu” de karting la Asociatia Sportiva „Semanatoarea”.
In 1971 a luat nastere ASKALIN – Asociatia Sportiva de Karting – Liceul Ion Neculce, numele fiind ales de „nasii” sai – Prof. Ionescu, Ioan Olaru si Radu Grozea. In aceeasi perioada kartingul a demarat si la Universitatea din Brasov prin eforturile unui entuziast si mentor al multor generatii de kartisti si automobilisti – regretatul Dumitru „Bebe” Telescu

 

Gheorghe Eliad
APSR / AIPS

No Comments

No Comments Yet!

You can be first one to write a comment

Leave a comment