Louis Bleriot – primul zbor peste Canalul Manecii

Louis Bleriot – primul zbor peste Canalul Manecii

Louis Bleriot – primul zbor peste Canalul Manecii

0 comments 📅29 October 2016, 21:06

Primul aeroplan care a traversat Canalul Manecii a fost un Bleriot Model XI, constructor si pilot Louis Bleriot, data evenimentului – 25 Iulie 1909, durata zborului – 37 de minute, decolarea de la Calais (Franta), aterizarea la Dover (Anglia).

Nascut in data de 1 Iulie 1872 la Cambrai viitorul pilot si constructor Louis Bleriot a obtinut o diploma de electrician din partea Scolii superioare de arte si meserii si a trecut la treaba, inventand la 23 de ani farul cu acetilena care multi ani i-a purtat numele. Expozitia Universala de la Paris din anul 1900 l-a impresionat cu aparatul de zbor construit de Clement Adler, isi da seama de perspectivele care stau in fata noilor aparate de zbor si incepe sa realizeze machete. Bleriot I, II, III, urmeaza si esecuri dar prin perfectionare ajunge la Bleriot IX, monoplan cu motor de 50 CP, Bleriot X – biplan si, in 1909, un elegant monoplan, Bleriot XI, cu anvergura de aproape 8 m propulsat de un tricilindru Anzani de 25 CP si o elice bipala cu diametrul de 2,08 m.
Ziarul Daily Mail a oferit un premiu de 1000 Lire sterline celui care va realiza un zbor peste Canalul Manecii cu un aparat mai greu decat aerul, adica un aeroplan, incercarile numerosilor piloti fiind urmarite de ghinion, unul dintre acestia fiind Latham, un viitor nume celebru, constructorul renumitelor hidroavioane. Bleriot si-a propus „atacarea” acestui premiu, consistent la acea data, alege modelul Bleriot XI si in data de 25 iulie 1909 decoleaza de la Calais intr-un zbor spre celebritate. Avionul este insotit pe mare de un contratorpilor pregatit sa salveze pilotul in cazul unui esec dar din fericire, dupa 37 de minute, cei trei Bleriot – aeroplanul, constructorul si pilotul – aterizeaza la Dover intr-un loc semnalizat de entuziastul ziarist Charles Fontaine cu un mare tricolor. Aterizarea a fost dura deoarece exact in acel moment vantul a incetat si astfel portanta a fost micsorata dar Bleriot si-a asumat riscul, a oprit motorul la o inaltime de 20 de metri de sol, a planat pur si simplu, rotile si elicea s-au rupt dar scopul a fost atins – a devenit primul aviator care a traversat Canalul Manecii, 43 de km in 37 de minute.
Bleriot a fost primit ca un adevarat erou la Londra, cele 1000 de lire i-au fost oferite intr-o splendida cupa de argint, o primire la fel de entuziasta a fost si in Paris unde mii de oameni l-au intampinat intr-o atmosfera de adevarata sarbatoare dar aceasta traversare a fost pentru Bleriot si un alt punct de cotitura – a primit o comanda de 100 de aeroplane Bleriot XI la pretul de 10.000 de franci fiecare !

Celebrul Bleriot XI cu care s-a realizat traversarea a fost expus la Conservatorul de arte si meserii din Paris iar constructorul sau a intrat in galeria eroilor si pionierilor aviatiei.

Gheorghe Eliad
APRS / AIPS

No Comments

No Comments Yet!

You can be first one to write a comment

Leave a comment