Un Lord in Formula 1 – Continuare

Un Lord in Formula 1 – Continuare

Un Lord in Formula 1 – Continuare

0 comments 📅23 October 2016, 12:17

Solutia perfectionarii unui monopost deja existent dar cu performante medii a fost doar inceputul pentru ca in 1974 Harvey Postlewhaite a definitivat primul monopost destinat campionatului mondial de Formula 1 – Hesketh 308.

hesketh-servicePe circuitul-simbol de la Silverstone si in mainile aceluiasi James Hunt monopostul team-ului Hesketh a stabilit un adevarat record: pole-position, recordul pe tur si, in final, victoria. Locul I la Silverstone din acel an a bucurat zecile de mii de spectatori dar, in egala masura, a pus serios la treaba managerii, proiectantii si pilotii echipelor „mari” pentru care era greu de acceptat ca o echipa mica, nou venita si cu o sustinere finaciara modesta sa emita pretentii la pozitii fruntase, James Hunt obtinand un onorant loc 9 in clasamentul final al anului 1974.
Atmosfera in randul Hesketh F1 era departe de ceea ce se vedea la Ferrari, Mc Laren si alte team-uri consacrate, prezenta fetelor, petrecerile, toate nu faceau decat sa atraga atentia asupra acestei mici echipe care, culmea, avea curajul sa se lupte de la egal la egal cu toti ceilalti.
Anul 1975, Zandvoort – Olanda, 75 de tururi, etapa in Campionatul Mondial F 1. Un pluton de 30 de piloti s-au aliniat pe grila unui circuit care „serpuieste” printre dune si considerat dificil tocmai datorita nisipului aruncat de vant pe pista. Hesketh 308 cu James Hunt la volan s-a desprins incepand cu turul 15 si a trecut linia de sosire inaintea lui Niki Lauda cu un avans minim de 1’’06, suficient pentru o victorie care a fost ca un dus rece pentru cei care considerau aceasta echipa un outsider ce poate fi invins usor.
hasketh-308-jump
In anii ce au urmat costurile tot mai ridicate necesare mentinerii team-ului Hesketh F1 la un nivel competitiv la care s-au adaugat eforturile celorlalte echipe beneficiare de suporuri financiare importante au facut ca incet, incet, monoposturile Hesketh sa dispara de pe circuitele de viteza dar silueta inconfundabila a Lordului Hesketh a ramas in memoria celor pentru care Formula 1 este un alt mod de viata.

Gheorghe Eliad
APSR/ AIPS

No Comments

No Comments Yet!

You can be first one to write a comment

Leave a comment