Un Lord in Formula 1

Un Lord in Formula 1

Un Lord in Formula 1

0 comments 📅06 October 2016, 18:30

Va spune ceva numele HESKETH ?

Probabil ca sunt putini cei care isi amintesc ca in anii ’70 monoposturile echipei HESKETH Racing “The biggest little racing team in the world” – erau prezente pe grila de start a etapelor de Formula 1 si, uneori, produceau surprize care “deranjau” nume grele ca Ferrari, McLaren, Williams.

hunt_laudaIunie 1975, circuitul de la Zandwoort (Olanda), 30 de monoposturi la start dar la final un pilot englez, James Hunt, este pe cea mai inalta treapta a podiumului. Pilotand un monopost Hesketh 308 James Hunt   l-a devansat cu 1’’6/10 pe Niki Lauda si a adus micul team Hesketh in atentia cercului exclusivist al echipelor de Formula 1.

Lordul Thomas Alexandre Hesketh a starnit o adevarat “furtuna” si a bulversat ierarhiile deja stabilite aducandu-si contributia alaturi de B.R.M., Embassy Racing, Williams, J.P.S. (Lotus – John Player Special) la “atacul” leului britanic in F 1. Nascut la 28 Octombrie 1950 cel cunoscut ca “Le Patron” si-a petrecut copilaria in castelul parintilor la Easton Aston, a urmat colegiul Ampleforth iar la 15 ani a considerat ca automobilul este “chemarea” viitoare. Dupa o perioada de initiere in afacerile cu vanzari de masini second-hand tanarul Lord Hesketh a trecut oceanul in Statele Unite, a invatat regulile si legile care guverneaza investitiile, cunostintele accumulate haskethpermitandu-i ca la intoarcerea in Anglia sa puna bazele primei sale firme. Ca multi tineri englezi pasionati de sportul auto participa incepand cu 1968 la unele raliuri locale dar ideea unui “Team Hesketh” a ramas si, in asociere cu un partener, o pune in practica, intra in competiile de viteza pe circuit F 2, F 3, pregatindu-se pentru o adevarata aventura – Formula 1. Ambitia Lordului Hesketh de a avea o echipa 100% britanica, entuziasmul si suportul financiar au fost factorii determinanti in a-i atrage pe Harvey Postlewhaite, inginerul echipei March si pe James Hunt, un tanar pilot care peste ani si cu alt monopost a devenit campion mondial. Nucleul team-ului Hesketh Racing a fost astfel format si s-a trecut la imbunatatirea performantelor unui monopost March 731, rezultatul fiind plasarea lui James Hunt pe locul 8 in clasamentul campionatului mondial 1973.
(Va continua)

Gheorghe Eliad
APSR / AIPS

No Comments

No Comments Yet!

You can be first one to write a comment

Leave a comment